Nauka
0

Francuzi u potrazi za novom "Zemljom"

Sarajevo-x.com
Foto:AFP, Ilustracija letjelice Corot
Foto:AFP, Ilustracija letjelice Corot
Misija, osmišljena prije 12 godina, sa ciljem pronalaska novih planeta izvan Sunčevog sistema, konačno će se realizovati tokom ove sedmice lansiranjem francuske svemirske letjelice Corot, koja bi trebala pronaći novi dom za naše potomke.

Letjelica, na kojoj su ugrađeni teleskop dužine 30 centimetara i dvije kamere, specijalno je dizajnirana za potragu stjenovitih planeta, vodenih površina i umjerene temperature, budući da ovi elementi predstavljaju neophodne uslove za život kakav mi poznajemo.

Lansiranje svemirskog lovca nazvanog Corot zakazano je za 27. decembar ove godine, a njegova potraga za stjenovitim planetama, dva ili tri puta manjim od Zemlje, bi trebala trajati pune dvije godine.

Za misiju vrijednu 170 miliona eura, 75% finansijskih sredstava obezbijedio je francuski Nacionalni centar za svemirska istraživanja (CNES).

"Iako se radi o projektu manjeg opsega, rezultati koje dobijemo pokazat će nam tačno koju vrstu zvijezde trebamo tražiti u budućim misijama.", izjavila je za AFP voditeljica pomenute misije, Annie Baglin sa Paris-Meudon observatorija.

A za 2008. godinu Amerikanci su najavili lansiranje mnogo snažnije svemirske letjelice Kepler, koja će tragati za stjenovitim svijetovima veličine naše planete Zemlje.

Ipak, malo je vjerovatno da će nas naše primitivne hemijske rakete dovesti i do samog ruba Sunčevog sistema.