Nauka
0

Fizičari vide 10-dimenzionalnu stvarnost

Sarajevo-x.com
Američki fizičari su izjavili da su razvili metod koji će im, možda, omogućiti da „vide“ skrivene dimenzije našeg univerzuma.

Naučnici sa Univerziteta Wisconsin-Madison navode da njihovo istraživanje demonstrira oblike dodatnih dimenzija koje se mogu „vidjeti“ pomoću dešifriranja utjecaja svemirske energije oslobođene prilikom kreiranja svemira prije 13 milijardi godina.

Postojanje takvih nepojmljivih dodatnih dimenzija je osnovni element, tzv. teorije struna, koja još nije u potpunosti dokazana. Ova teorija je glavni kandidat za jedninstvenu teoriju svega, koju naučnici nastoje formulisati.

Uz nama poznate četiri dimenzije (tri dimenzije prostora i vrijeme), teorija struna predviđa postojanje i šest dodatnih prostornih dimenzija. Te „skrivene“ dimenzije su „uvijene“ u malim geometrijskim oblicima koji se nalazi u svakoj pojedinoj tački univerzuma.

„Nemojte se brinuti ako ne možete zamisliti 10-dimenzionalni svijet. Naši umovi su navikli na samo tri prostorne dimenzije i nedostaje nam referentni okvir za ostalih šest“, izjavio je fizičar Gary Shiu, koji je vodio ovo istraživanje.

Iako naučnici koriste računare za vizuelizaciju 6-dimenzionalne geometrije, niko još ne može tvrditi da može pojmiti takve oblike.