CERN
41

Fizičari objavili da su otkrili Božiju česticu

FENA
Fizičari su u četvrtak objavili kako vjeruju da su otkrili subatomsku česticu čije postojanje je predviđeno prije skoro pola stoljeća.

Higgsov bozon bi mogao objasniti šta elektronima i svim materijama u svemiru daje veličinu i oblik, javio je AP.

Postojanje ove subatomske čestice je predviđeno još 1964. godine, a svrha njenog postojanja je pokušaj razumijevanja nastanka svemira, za koji mnogi smatraju da se dogodilo tokom masivne eksplozije poznate kao Veliki prasak.

Čestica je nazvana po Peteru Higgsu, jednom od fizičara koji je predložio njeno postojanje, ali kasnije je postala poznatija kao "Božija čestica".

Naučnici koji tvrde da su je otkrili mogli bi dobiti Nobelovu nagradu.

Prošlog jula, naučnici u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) objavili su da su pronašli česticu koja je nalik Higgsovom bozonu, ali nisu potvrdili da li je u pitanju ta čestica ili neka vrsta tog bozona.

Naučnici su sada završili s pregledom podataka dobivenih iz prošlogodišnjeg eksperimenta.

"Preliminarni rezultati podataka iz 2012. su veličanstveni i meni je jasno da se radi o Higgsovom bozonu, iako treba uraditi još puno istraživanja da se utvrdi o kojoj vrsti Higgsovog bozona se radi", rekao je Joe Incandela, fizičar koji vodi jedan od dva glavna tima u CERN-u. U svakom timu se nalazi nekoliko hiljada naučnika.

Da bi se došlo da zaključka da se uistinu radi o Higgsovom bozonu, rade se istraživanja o tome kako djeluje zajedno s drugim česticama i njihovim kvantnim osobima, saopćio je CERN.

Nakon što izvršili provjeru, naučnici su objavili da podaci "snažno ukazuju na to da se radi o Higgsovom bozonu".

Rezultati su objavljeni u CERN-ovom saopćenju tokom konferencije fizičara na italijanskim Alpama.

CERN-ov razbijač atomskih čestica, 10 milijardi dolara vrijedan veliki hadronski sudarač, nalazi se u kružnom tunelu ispod švicarsko-francuske granice. Akcelerator je namijenjen za sudaranje usmjerenih čestica protona pri velikim energijama u cilju saznavanja nastanka svemira.

Higgsov bozon jedna je od 17 elementarnih čestica u Standardnom modelu. 16 preostalih čestica su: 6 kvarkova, 6 leptona, foton, gluon, W i Z bozon.

Postojanje Higgsova bozona ima veliku važnost u kvantnoj fizici jer bi se dokazalo postojanje hipotetskog Higgsovog polja - najjednostavniji od nekoliko predloženih mehanizama za lomljenje elektroslabe simetrije, te način na koji elementarne čestice dobivaju masu.