Lansiranje 2017. godine
0

Evropska svemirska agencija šalje sondu prema Suncu

Sarajevo-x.com
Evropska svemirska agencija (ESA) se sprema da 2017. godine pošalje svoju sondu prema Suncu. Sonda Solar Orbiter će prići Suncu na 42 miliona kilometara, piše Daily Mail.

Instrumenti visoke tehnologije će analizirati kako Sunce stvara solarne vjetrove, radijaciju koja ometa naše komunikacijske sisteme i daje Zemlji spektakularnu polarnu svjetlost. Dvije godine nakon lansiranja sonde Solar Orbiter, ESA će lansirati sondu Euclid, koja bi trebala skupiti više podataka o misterioznoj energiji poznatoj kao tamna materija. Vjeruje se da je tamna materija odgovorna za brzo širenje Svemira.

"Euclid će otkriti prirodu jedne od najvažnijih sila u Svemiru, a Solar Orbiter će pomoći naučnicima da shvate procese koji utiču na stanovnike Zemlje, ometaju radio komunikaciju i prijenos energije", rekao je Alvaro Gimenet, jedan od direktora ESA-e.

Kada sonda Solar Orbiter bude putovala oko Sunca, morat će izdržati temperaturu od 500 Celzijusovih stepeni. Njeni isntrumenti će skupljati važne informacije o ponašanju Sunca.

"Zadatak Solar Orbitera nije samo da napravi fotografije Sunca visoke rezolucije. On će skupiti informacije o tome šta se dešava na Suncu i u Svemiru. To će nam pomoći da precizno odredimo kako nastaje materijal koji emituje Sunce, kao i da shvatimo proces nastanka solarnih vjetrova", rekao je naučnik Tim Horbury sa koledža Imperial u Londonu.

Sonda Euclid će napraviti preciznu mapu strukture Svemira. Sonda će moći vršiti analize u svom okruženju koje se proteže i do 10 milijardi svjetlosnih godina. To će pomoći pri otkrivanju historije širenja Svemira, kao i rast njegove strukture tokom posljednje tri četvrtine njene historije.

Jedna od najvećih misterija modernog doba je pitanje zašto se Svemir ubrzano širi. Kosmičko ubrzanje pokreće nešto što astronomi zovu "tamna energija".

Korištenjem sonde Euclid, naučnici će pokušati proučavati njene efekte na galaksije i jata galaksija. Nadaju se da će na taj način razumjeti prirodu tamne energije.

Fizičari Saul Perlmutter, Brian Schmidt i Adam Riess su nedavno dobili Nobelovu nagradu za njihov rad na tom polju.

Sonda Solar Orbiter će biti lansirana iz Cape Canaverala pomoću NASA-inog vozila za lansiranje pod nazivom Atlas.

Lansiranje sonde Euclid sa Soyuzovog vozila je planirano za 2019. godinu sa evropske svemirske kule u Kourouu u Francuskoj Gvajani.