Nauka
1

Evropska svemirska agencija planira do 2030. izgraditi "selo" na Mjesecu

Klix.ba
ESA zasad traži idealnu lokaciju za izgradnju baze (Foto: ESA)
Evropska svemirska agencija (ESA) najavila je ambiciozni plan izgradnje istraživačkog centra na površini Mjeseca.

"Lunarno selo" trebalo bi predstavljati nasljednika Međunarodne svemirske stanice (ISS), a planirano je da bude izgrađeno pomoću robota i 3D printera.

"Vrijeme je da prevaziđemo Međunarodnu svemirsku stanicu. Smatram da je sada pravo vrijeme za pripremu izgradnje istraživačkog centra na Mjesecu. Ovo je projekat u koji bi se trebala uključiti cijela međunarodna zajednica", rekao je novoizabrani direktor ESA-e, Johann-Dietrich Woerner.

Kako je objasnio kapaciteti ISS uskoro više neće zadovoljavati potrebe naučnika.

"Sa bazom na Mjesecu mogli bismo primjerice testirati ponašanje transportnih sredstava pod utjecajem mnogo manje gravitacije od Zemljine, istraživati rude na Mjesecu, a imali bismo i savršenu podlogu za testiranje opreme koja bi bila korištena za eventualno putovanje na Mars", rekao je Woerner u razgovoru za BBC.

Baza bi, prema Woernorovim zamislima, trebala sadržavati svu potrebnu infrastrukturu za dugotrajni boravak ljudi, poput ambulante, kapaciteta za stanovanje, te sportskih i vjerskih objekata.

Kako je rekao, cilj je da baza liči na selo, ugodno za život i istraživanje.

Zasad se traži najbolja lokacija za izgradnju centra, a kada se ona utvrdi ESA će, u saradnji sa drugim svemirskim agencijama, pristupiti planu realizacije projekta.

"Planiramo započeti projekat u narednih pet godina, a završetak očekujemo do 2030. godine", rekao je Woerner.

Kao glavni građevinski materijal koristio bi se regolit poznatiji kao "mjesečeva prašina", od kojeg bi se uz pomoć robota i 3D printera gradile pojedine komponente "lunarne baze".

Evropska svemirska agencija u posljednje vrijeme preuzima vodeću ulogu u istraživanju Mjeseca, a posebno nakon što je NASA najavila kako će svoj fokus usmjeriti na slanje ljudi na Mars.