Nauka
0

Evropska sonda napravila jedinstvene snimke Marsa

FENA
Sonda Evropske kosmičke agencije (EKA) "Rozeta", koja je startala u martu 2004. godine s kosmodroma Kuru (Gvajana), prošla je 250 kilometara od Marsa praveći jedinstvene snimke Crvene planete i izvela niz naučnih istraživanja.

"Oblijetanje Marsa bila je nasloženija etapa misije kosmičke sonde od momenta njenog lansiranja", izjavio je direktor Odjeljenja za upravu leta EKA Manfred Farhaut, prenijela je agencija Itar Tass.

Prema riječima kosmičkog stručnjaka sonda je preuzela kurs prema Zemlji kojoj treba da se približi u novembru. Takav gravitacioni manevar dat će "Rozeti" ubrzanje da bi dostigla dva asteroida Sunčevog sistema, a zatim komete Čurjamova-Gerasimenko, koja je konačni cilj misije kosmičke sonde.

[SLIKA]1[/SLIKA]"Rozeta" je prva kosmička sonda konstruirana za izlazak na kružnu orbitu oko komete. Ona je opremljena 21 naučnom aparaturom, uključujući specijalni modul za slijetanje na jedro komete Čurjamova - Gerasimenko, s kojom treba da se sretne u augustu 2014. godine na rastojanju na 500 kilometara od Zemlje.