Najambiciozniji poduhvat do sada
0

Evropa predvodi misiju istraživanja Sunca

SRNA
Evropa će predvoditi do sada najambiciozniju misiju proučavanja Sunca, odlučile su danas članice Evropske svemirske agencije (ESA).

Svemirski brod Solarni orbiter vršiće mjerenja sa udaljenosti od 42 miliona kilometara od naše zvijezde. Nijedan svemirski brod do sada nije prišao Suncu toliko blizu.

Očekuje se da će Solarni orbiter biti lansiran 2017. godine i da će koštati skoro milijardu evra. U misiji će učestvovati i američka istraživačka agencija NASA, koja će opremiti brod sa dva instrumenta i raketom koja će ga ponijeti na put.

Delegati ESA odlučili su na sastanku u Parizu da se tokom misije ispitaju još dvije misterije savremene kosmologije - tamna materija i tamna energija.

Naučnici su uvjereni da ovi fenomeni dominiraju svemirom, ali njihova priroda do sada nije naučno objašnjena, prenosi BBC.

Otkriće tamne energije krajem devedesetih godina prošlog vijeka i utvrđivanje njenog uticaja na širenje kosmosa u radovima trojice naučnika nagrađeno je danas Nobelovom nagradom za fiziku.

Pored misije Solarnog orbitera, biće aktiviran i novi teleskop Euklid, koji će mapirati raspored galaksija u pokušaju da se steknu nova saznanja o tamnoj energiji i tamnoj materiji.
Planirano je da ovaj svemirski teleskop bude lansiran 2019. godine.

Ove dvije misije odabrane su poslije četvorogodišnje debate u kojoj su učestvovali istraživači i inženjeri iz čitave Evrope.

ESA će u ove misije uložiti po 500 do 600 miliona evra, a pojedinačne države članice platiće instrumente koje će nositi svemirski brod.

Vlade evropskih zemalja finansiraće rad svojih naučnika, koji će obrađivati podatke sakupljene tokom misija.