Nauka
0

Estrogen povezan sa benignim tumorom dojke

Sarajevo-x.com
Jedna od mogućih posljedica primanja hormonalne terapije nakon menopauze jeste pojava benignih tumora na dojci. Od ranije je poznato da jedna od hormonalnih terapija, koja sadrži estrogen zajedno sa progestinom, povećava rizik od obolijevanja od raka dojke.

Rezultati studija provedenih na ženama koje su uzimale samo estrogen nije naišla na jasnu vezu između rizika od obolijevanja i ovog hormona.

Ipak naučnici su došli do saznanja da podvrgavanje hormonalnoj terapiji sa estrogenom povećava mogućnost razvoja benignih izraslina na dojci. Postoji zabrinutost da tzv. benigno proliferativno oboljenje može biti prvi korak ka razvoju raka poslije deset godina ili više.

Kod jedne od pet žena koja se podvrgne biopsiji dojke, a u okviru redovnih godišnjih pregleda. većina kvržica ili različitih abnormalnosti se pokaže da je benigna. Pod mikroskopom se mogu uočiti različite vrste od jednostavnih fluidnih cisti do tzv. proliferativnih oboljenja dojke, koje uzrokuju gigantske ćelije.

Posljednja studija objavljena u žurnalu Instituta za istraživanje oboljenja raka preispitala je podatke organizacije Women`s Health Initiative koji su otkrili raznovrsne zdravstvene rizike uslijed dugogodišnjeg primanja hormonalne terapije.

U pravilu, samo žene koje su ranije bile podvrgnute histerektomiji trebale bi uzimati estrogensku terapiju, rezultati su istraživanja provedenih na 10.000 pacijentkinja kojima je davan estrogen ili placebo. Ispitanice su potom promatrane u periodu od sedam godina.

Vođa tima dr. Tom Rohan sa Albert Einstein College of Medicine u New Yorku je pregledao biopsije dojki i otkrio u 232 slučaja pojavu benignog proliferativnog oboljenja dojke. Kod žene koje su primile estrogensku terapiju postojao je duplo veći rizik od razvoja abnormalnosti u tijelu u usporedbi sa ženama koje su primile placebo.

Ispitanice WHI-a i dalje su pod kontrolom naučnika koji će naknadno moći utvrditi da li benigno oboljenje dojke signalizira pojavljivanje veće opasnosti, zaključio je Rohan, a prenosi američki portal Yahoo!.