Nauka
0

ESA: Traže se dobrovoljci za 520-dnevnu simulaciju misije na Mars

Sarajevo-x.com
ESA
ESA
Evropska svemirska agencija (ESA) traži dobrovoljce za jedan od najzahtjevnijih ljudskih eksperimenata u svemirskoj historiji - simulirano putovanje na Mars na kojem će šest "astronauta" morati provesti 17 mjeseci u izoliranoj kabini na Zemlji, saopćeno je u utorak.

Jednom kada se vrata svemirske letjelice zatvore u istraživačkom institutu u Moskvi, pažljivo selektirani dobrovoljci neće imati apsolutno nikakav kontakt sa vanjskim svijetom, izuzev putem spore radio veze.

Šestočlana posade moraće se suočiti sa simulacijama različitih mogućih tehničkih problema, svakodnevnim radnim zadacima i eksperimentima, kao i sa dosadom i sukobima koji su neizbježni u prostoru zapremine 550 kubičnih metara.

Za komunikaciju sa kontrolorima simulirane misije i sa svojim porodicama "astronauti" će morati čekati 40 minuta, koliko je potrebno da radio signal pređe udaljenost između Zemlje i letjelice na Marsu. Što se tiče njihove ishrane, moći ćemo samo jesti ono što inače jedu astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Cilj ove neobične misije je upoznavanje sa psihološkim izazovima kojima će biti izložena prava svemirska posada na putu do Marsa.

Četiri člana ovog eksperimenta moraju biti ruske nacionalnosti, a ostala dva člana moraju biti državljani zemalja koje su članice ESA-e, saopćili su Evropska svemirska agencija i ruski zvaničnici na Paris Air Showu u Le Bourgetu. Potrebno je ukupno 12 dobrovoljaca iz Evrope, budući da moraju postojati i rezervni "astronauti" koji će učestvovati u pomenutim simulacijama.

Prvi eksperiment će trajati 105 dana, a trebao bi započeti sredinom 2008. godine. Nakon toga, planirana je još jedna studija u trajanju od 105 dana, prije realizacije pravog eksperimenta, u trajanju od 520 dana, koji bi trebao započeti krajem 2008. godine ili početkom 2009. godine.

Ako mislite da će se pokusni "astronauti" ovom prilikom strašno obogatiti, varate se jer će dobivati dnevnicu u iznosu od 120 eura.