Nauka
2

ESA objavila animaciju slijetanja sonde Schiaparelli na Mars

Klix.ba
Sonda Evropske svemirske agencije i Roscosmosa "Schiaparelli EDM" spustit će se na Crvenu planetu 19. oktobra 2016. godine, a nakon putovanja koje je trajalo šest dugih mjeseci.

Riječ je o dijelu projekta ExoMars koji je u martu 2016. na Mars odaslao orbiter za proučavanje atmosfere i lander Schiaparelli koji bi trebao demonstrirati slijetanje na planetu.

On je opremljen baterijom bez sposobnosti punjenja, a koja će trajati oko četiri solarna dana. Spustit će se na područje poznato kao Meridiani Planum i to u vrijeme velikih pješčanih oluja.

To će naučnicima dati priliku da prouče prirodu oluja na Marsu, da sagledaju sve parametre koji će biti značajni za buduće slijetanje na Crvenu planetu. Jednom kada se spusti, sonda će proučavati vjetrove i temperaturu, stepen vlažnosti, pritisak i transparentnost atmosfere.

Letjelica Trace Gas Orbiter će prikupljati informacije o metanu i drugim gasovima u atmosferi Marsa, a usput će i nadgledati površinu kako bi pronašla najbolje mjesto za slijetanje rovera koji će biti lansiran 2018. Njegov dolazak za Mars zakazan je za 2021. godinu.