Nauka
9

ESA gasi komunikaciju sa Philaeom, internet šalje posljednje zbogom

Klix.ba
Evropska sonda Philae u srijedu će konačno završiti sa svojom misijom na kometi 67P/Churyumov–Gerasimenko koja odlazi prema udaljenim prostranstvima našeg solarnog sistema.

Orbiter Rosetta koja kruži oko komete prestat će slušati signale sonde na njenoj površini. Komanda na Zemlji ugasit će Rosettin instrument namijenjen za primanje informacija sa Philaee.

"Niti jedan signal nije primljen još od jula prošle godine, a početkom 2016. shvatili smo da je Philae u stalnom stadiju hibernacije", saopćila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Ljubitelji misije na kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko preplavili su društvene mreže koristeći hashtag #GoodbyePhilae kako bi se oprostili od sonde - prvog čovjekovog uređaja koji je sletio na jednu kometu.

Misija Philae je od samoga početka nailazila na probleme, a kada je sletjela na kometu 2014. godine naučnici su shvatili da se nalazi u takvom području da će komunikacija sa sondom biti izuzetno teška, ako ne i nemoguća. Njeno slijetanje je bilo neočekivano surovo i popraćeno sa nekoliko odbijanja od površinu.

Philae je na sreću uspjela odaslati vrijedne informacije prikupljene sa tla komete, uključujući fotografiju mjesta slijetanja, ali naučnici nikada nisu detaljno ustanovili gdje se sonda tačno nalazi.

Naše znanje o kometama sada je puno veće zahvaljujući ovoj misiji, a Rosetta je u tankoj atmosferi komete detektovala organske materije i vodu.

Sama Rosetta kružit će oko komete do septembra kada će zbog udaljenosti do Sunca prestati da funkcioniše. Naposljetku će se spojiti sa kometom gdje će zajedno sa sondom Philae pasti u duboki san bez povratka.