NASA
0

Endeavour se zauvijek vraća kući

FENA
Raketoplan Endeavour u ponedjeljak se posljednji put odvojio od Međunarodne svemirske stanice (ISS) i krenuo prema Zemlji gdje će ga NASA umiroviti.

Endeavour je bio spojen s ISS-om od 18. maja i tamo je dopremio alfa magnetski spektrometar vrijedan dvije milijarde dolara i niz rezervnih dijelova za stanicu koja će ostati u orbiti i nakon završetka NASA-inog programa raketoplana.

"Endeavour kreće", javio je inženjer Ron Garan i poželio im "dobar vjetar i mirno more". "Hvala, Rone", odgovorio je zapovjednik Endeavoura Mark Kelly. "Hvala vam na pomoći."

Kelly je aktivirao potisnike i Endeavour se posljednji put odvojio od Međunarodne svemirske stanice. Na Zemlji će ga NASA izložiti u muzeju u Los Angelesu.

Slanjem još jednoga raketoplana 8. jula SAD namjerava zatvoriti 30 godina star program. Posljednji će uzletjeti Atlantis i ISS opskrbiti za idućih godinu dana.

Raketoplani idu u mirovinu kako bi se uštedjele četiri milijarde dolara na godinu , a NASA će taj novac iskoristiti za razvoj novih letjelica koje će ići dalje od ISS-ove orbite na 355 km iznad Zemlje.

Endeavour se u Svemirski centar Kennedy na Floridi vraća u srijedu u 8.35 po srednjoevropskom vremenu, prenijele su agencije.