Prvi eksperiment
0

Embriji bi mogli pomoći nepokretnim osobama da ponovo hodaju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Paralizovanom pacijentu su ubrizgane ljudske embrionske matične ćelije kako bi mu se pokušalo pomoći da ponovo hoda. Ovo je prvi pokušaj ove vrste u svijetu, piše "Daily Mail".

Doktori se nadaju da će matićne ćelije pomoći nervima u nedavno oštećenoj kičmenoj moždini da se regenerišu prije nego invaliditet postane trajan.

Pacijentu su ubrizgani milioni matičnih ćelija u predjelu povrede kako bi mu se pomoglo da ponovo hoda, tvrdi američka kompanija koja izvodi kontroverzni eksperiment.

Eksperiment nudi nadu pacijentima koji su doživjeli teške povrede kičme kao i slijepim osobama. To su ujedno i dva područja kojima se pridaje najveća pažnja.

Naučnici također pokušavaju matične ćelije iskoristiti u liječenju raka, Parkinsonove bolesti i mnogih drugih.

Ovim eksperimentima i istraživanjima se žestoko suprotstavljaju aktivisti koje predvodi rimska katolička Crkva, a koji su protiv iskorištavanja embrija za skupljanje matičnih ćelija.

U eksperimentima izvršenim nad životinjama, paralizovani pacovi su mogli hodati nakon što su im ubrizgane matične ćelije, ali efekat na ljude je još uvijek nepoznat.

Naučnici se nadaju da će iskoristiti tretman matičnim ćelijama u liječenju različitih povreda i bolesti, uključujući rak i dijabetes.

Glavno testiranje se vrši u bolnici u Atlanti, a izvodi ga američka kompanija "Geron". Zvaničnici kompanije su u ponedjeljak odbili otkriti detalje o trenutnom stanju djelimično paralizovanog pacijenta koji se liječi u Centru Shepherd u Atlanti, u specijalnoj bolnici za povrede mozga i kičmene moždine.

Jedino je poznato da je pacijent povrijeđen prije dvije nedjelje. Predsjednik kompanije "Geron", dr. Thomas Okarma je rekao da treba proći određeni vremenski period kako bi se dobili neki konkretni rezultati.

Sedam američkih bolnica sudjeluju u testovima. Nekim pacijentima sa progresivnim oblikom sljepila će također biti ubrizgane matične ćelije.

John Gearhart sa Univerziteta u Pennsylvaniji je rekao da ima mnogo neodgovorenih pitanja kada se govori o ovoj metodi.

"Želimo saznati kako će ove matične ćelije djelovati na ljude. Da li transplantiramo matične ćelije koje će uzrokovati tumore kod ljudi? Da li će obavljati funkciju koji mi želimo i očekujemo?", izjavio je Gearhart za "Washington Post".

Josephine Quintavalle koja je članica kapanje "Comment on Reproductive Ethics" je rekla da korištenje embrionskih matičnih ćelija nije samo etički neprihvatljivo nego i potpuno nepotrebno, jer najnovija dostignuća u nauci omogućavaju da pacijenti mogu koristiti svoje matične stanice iz zdravih dijelova tijela.

Matične ćelije su glavne tjelesne ćelije, od njih potiču sve druge ćelije i tkiva, uključujući mozak, krv, srce, kosti i mišiće.

Embrionske matične ćelije nastaju u mladim embrijima i mogu proizvesti bilo koju vrstu tjelesnih ćelija.

Naučnici uzimaju embrionske matične ćelije iz embrija koji su ostali kao višak nakon umjetne oplodnje u klinikama za plodnost.

Mogu se proizvesti i kloniranjem. U testu koji se trenutno obavlja koristi se višak embrija od IVF tretmana.

Ovu metodu je zagovarao i glumac Christopher Reeve, zvijezda filma Superman.

Reeve je teško provrijedio kičmu prilikom pada sa konja. Nije doživio da vidi da li će mu naučnici moći pomoći da ponovo hoda. Umro je 2004. godine.