Nauka
0

Eksploatacija Međunarodne kosmičke stanice do 2025. godine

FENA
Predstavnici ruske agencije za istraživanje kosmosa (Roskosmos) smatraju da se eksploatacija Međunarodne kosmičke stanice može produžiti do 2025. godine umjesto 2015. kako je planirano, izjavio je na pres-konferenciji predstavnik agencije Igor Panarin koji se u SAD-u nalazi u radnoj posjeti.

"Želimo da što prije, bar do 2010. godine, MKS dobije planiranu konfiguraciju koja uključuje evropski i japanski modul i druge segmente stanice", istakao je Panarin, prenijela je agencija Itar Tass.

Prema riječima stručnjaka Rusija bi željela da svih 15 letova na MKS planiranih do 2010. godine bude uspješno i na vrijeme izvedeno jer su ostale, rezervne varijante, mnogo lošije. Svaki američki šatl nosi po 20 tona tereta neophodnog za izgradnju stanice, a ruski kosmički teretnjaci nose manje tereta. Njihov vanredni start, kako je istakao Panarin, "zahtijeva mnogo zajedničkog napora ruskih i američkih specijalista".

Isto tako on nije isključio varijantu u kojoj bi za letove na MKS bili upotrijebljeni "sojuzi" koji će poslije 2008. godine startati s novog kosmodroma u francuskoj Gijani.

SAD namjerava da od 2010. godine zaustavi lansiranje šatlova, a novi kosmički brod "Orion" počet će da se eksploatira pet godina poslije toga.

Panarin je naglasio da se njihove američke kolege brinu zbog te pauze koja bi mogla utjecati na smanjivanje interesiranja u SAD-u za kosmonautiku uopće.

"Naš zajednički stav sastoji se u tome da kao partneri i kolege podržavamo jedni druge u složenim situacijama i da pronalazimo zajednička rješenja", naveo je ruski stručnjak.