Nauka
0

Eksperimenti pokazuju da je ''umjetno Sunce'' stabilno

Sarajevo-x.com
Serijom izvedenih testova, kineski naučnici su na eksperimentalnom termonuklearnom reaktoru otkrili da ''umjetno Sunce'' predstavlja pouzdan proces proizvodnje energije.

Dizajniran tako da replicira proces generiranja sunčeve energije, fuzijski reaktor nedavno je dao pozitivne rezultate na testovima koji su izvedeni na Kineskom institutu za plazma fiziku, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

''Novi testovi pokazuju da je reaktor veoma pouzdan, tako da mi možemo nastaviti s eksperimentima'', izjavio je zvaničnik instituta Wu Songtao.

Testovi će se nastaviti do 10. februara, a trebaju otkriti koliko je projekat blizu glavnom cilju, a to je stvaranje plazme koja će trajati 1.000 sekundi dok će pri tome ''umjetno Sunce'' emitirati vlastitu energiju.

Iako mnogi osporavaju mogućnost stvaranja takvog izvora energije, Xinhua navodi da mnogi naučnici smatraju da ovakav fuzijski reaktor može pomoći Kini u prevladavanju energijske krize, tako što će osigurati čist i neograničen izvor energije pri značajno manjim troškovima.