Nauka
0

Egipat: Otkrivena još jedna piramida

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski arheolozi pronašli su 4.000 godina staru piramidu koja je "nedostajala", odnosno za koju se vjerovalo da je pronađena prije 200 godina, ali nakon toga nije nikad ponovo viđena.

Vođa ekspedicije Zahu Hawass smatra da je ovu piramidu izgradio kralj Menkauhor, čudni faraon koji je vladao samo osam godina.

Godine 1842. njemački arheolog Karl Richard Lapsius spominjao je piramidu u svojim pronalascima u Sahari, dajući joj naziv "broj 29" i zovući je "bezglava piramida" jer joj je preostala samo osnovica. U međuvremenu je pustinjski pijesak zatrpao ovo nalazište i niko poslije toga nije mogao naći Menkauhorovu grobnicu, piše AP.

"Pronašli smo piramidu koja je nedostajala," rekao je Hawass novinarima na obilasku pronalazaka u pustinji u kojoj se nalazi mnoštvo grobnica vođa antičkog Memfisa, glavnog grada tadašnjeg egipatskog carstva u blizini današnjeg Kaira.

Tim pronalazača također je otkrio dio puta kojim su svećenici prolazili lica prekrivenih maskama, noseći mumuficirane ostatke faraona koji su smatrani božanstvima.

Baza piramide je pronađena na više od 7,6 metara debelih naslaga pijeska koji je uklonjen u protekloj godini. Stil kojim je građena inicira da potiče iz doba Pete dinastije, perioda koji je započeo 2.465 godina prije nove ere.

U unutrašnjosti su pronađeni sarkofazi koji su u to doba korišteni, te ime vlasnika napisano hijeroglifima.

"Nikad ne znate kakve sve tajne krije pijesak u Egiptu," kaže Hawass. "Uvijek se nadam da će biti još piramida za otkriti."