Odnesena nezakonito
0

Egipat od Berlina zatražio da vrati kraljicu Nefertiti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Egipat je danas zvanično zatražio od Njemačke da vrati poprsje čuvene kraljice Nefertiti, koje je izloženo u Berlinu, tvrdeći da je izneseno iz zemlje nezakonito.

Šef vrhovnog egipatskog savjeta za antikvitete Zahi Hawass saopštio je da je Kairo uputio zvaničan zahtjev Berlinu, uz podršku premijera Ahmeda Nazifa i ministra kulture Faruqa Hosnija.

Zahtjev je upućen u pismenoj formi Hermannu Parzingeru, predsjedniku Fonda pruske kulturne zaostavštine, upravnog tijela svih državnih muzeja u Njemačkoj uključujući Muzej Neues u Berlinu gdje je poprsje izloženo.

Njemački arheolog Ludwig Borchardt je 1912. godine iskopao poprsje kraljice, čija je ljepota ušla u historiju, na obalama Nila.

Ovaj njemački arheolog odmah je shvatio jedinstvenu prirodu i umjetnički kvalitet ovog djela kao i njenu historijsku važnost i ilegalno prebacio poprsje u Njemačku, smatra Egipat.

Kairo je počeo da traži restituciju statue još tokom 30-tih ali sve vlade u Njemačkoj, počevši od Adolfa Hitlera, odbile su da to učine uz obrazloženje da je poprsje zakonski kupljeno 1913. godine.

Poprsje, staro oko 4.300 godina na vrhu je "liste želja" od pet značajnih umjetničkih djela koje Egipat želi nazad kao dio svoje kulturne baštine.
"Egipat priznaje i cijeni napore i brigu njemačke vlade da sačuva i izloži poprsje kraljice Nefertiti" od obojenog krečnjaka, rekao je Hawaas u saopštenju.

On je, međutim, dodao da se ovo jedinstveno blago mora vratiti u posjed njenih zakonskih vlasnika, egipatskog naroda.

U decembru 2009. godine Friederike Seyfried, njemački egiptolog u Muzeju Neues rekao je da je Kairo često tražio neformalno da mu se vrati poprsje, ali nikada nije podnio zvaničan zahtjev.