Nauka
15

Egipat: Arheologe posvađali navodi o tajnim odajama Tutankamonove grobnice

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Tokom današnje konferencije u Egiptu nekoliko arheologa sukobilo se zbog teorija o postojanju tajnih odaja iza grobnice dvanaestog egipatskg faraona Tutankamona.

Bivši ministar antikviteta Egipta i poznati egiptolog Zahi Havas odbacio je teoriju da se u tajnim odajama iz 3.000 godina stare grobnice egipatskog kralja nalazi grob kraljice Nefertiti, koji nikada nije pronađen.

Sa druge strane, britanski egiptolog Nicolas Reeves zalagao se za tačnost teorije koju je iznio prošle godine, da Nefertiti leži u odajama iza Tutankamonove grobnice.U oktobru prošle godine egipatske vlasti odobrile su korištenje radara u Dolini kraljeva, a preliminarni rezultati ukazali su na postojanje dvije prostorije sa zapadne i sjeverne strane grobnice egipatskog kralja.Ipak, nikada nisu objavljeni zvanični rezultati istraživanja radarima za koje se očekuje da će otvoriti nova poglavlja historije drevnog Egipta.

Pronalaženje grobnice Nefertiti dalo bi naučnicima dublji uvid u drevno razdoblje te u velikoj mjeri pružio nova saznanja o Egiptu koji nije dovoljno istražen.

U Egiptu se već decenijama poziva na istraživanja u grobnicama faraona.