Nauka
0

Ebola usmrtila 5.000 gorila

Sarajevo-x.com
Epidemija ebola virusa u sjeverozapadnom dijelu Republike Kongo ubila je oko 5.000 gorila, što ovu vrstu dodatno približava izumiranju, navodi se u istraživanju.

Procjenu je napravio tim naučnika iz Evrope i centralno-zapadne Afrike, koji navodi da se masovno odumiranje gorila u parku Lossi u Kongu dogodilo u periodu od 2002. do 2004. godine.

Veliki majmuni koji su pogođeni virusom ebole su "zapadne gorile" (Gorilla gorilla), jedna od dvije vrste gorila. Druga vrsta su "istočne gorile" (Gorilla beringei).

"Izbijanje Lossi ebole ubilo je jednak broj gorila koliko je ukupno preostalo u 'istočnoj vrsti gorila'", navodi se u istraživanju objavljenom u američkom magazinu Science.

Broj gorila koje su umrle od virusa ebole je vjerovatno manji dio ukupnog broja ubijenih gorila, navodi se u istraživanju. Ako se ovome doda komercijalni lov, onda svijet ima pravi recept za rapidno izumiranje jedne vrste.

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u Zairu, današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, a ime joj je dato prema rijeci u blizini koje je virus prvi put identificiran.

Jedna je od četiri kategorije virusa koje uzrokuju viralnu hemoragičnu groznicu i bolest je čije izbijanje se može ponekad povezati sa prodajom i jelom zaraženog mesa ubijenih gorila i čimpanza.

Groznica uzrokuje da oboljela osoba krvari ispod kože, a u najtežim oblicima i iz usta, ušiju i očiju. Gubitak krvi, šok i otkazivanje organa vode u komu i delirijum, a u mnogim slučajevima i smrt.

Novo istraživanje zaključuje da su izvori zaraze gorila njihova prehrana (prošle godine, tri vrste afričkog voća je identificirano kao izvor ebole), ali i kontakti između grupa gorila.

Vezani članci