Nauka
0

Dvije svemirske sonde "Voyager" nastavljaju da šalju snimke na Zemlju

FENA
Dvije svemirske sonde “Voyager” nastavljaju da šalju snimke i podatke na Zemlju mada su lansirane prije 30 godina. One su napustile prostore Sunčevog sistema prije više godina, ali stručnjaci američke svemirske agencije NASA-e još ne žele da ih “penzionišu”.

“Voyager” 1 i 2 lansirani su u razmaku od nekoliko nedjelja krajem ljeta 1977. sa Cape Canaverala na Floridi. Cilj letjelica bio je da prođu pored velikih vanjskih planeta Sunčevog sistema i snime iz relativne blizine Jupiter i Saturn i njihove mjesece. Pošto su obavili taj zadatak, “Voyageri” su 1982. prošli pored Urana i Neptuna, dva najudaljenija džina u Sunčevom sistemu. Stručnjak u projektu “Voyager” Ed Stoune prisjeća se tih trenutaka.

“Za mene kao naučnika to je bio nevjerovatan period otkrića. Kada su letjelice prolazile pored Jupitera i Saturna, a zatim Urana i Neptuna, otkrili smo svijetove koji su ranije bili samo svijetle tačke u svemiru koje se nisu međusobno razlikovale”, kaže Stoun.

Na Jupiterovom mjesecu Io “Voyageri” su otkrili prve aktivne vulkane van naše planete. Zatim su poslali fascinantne snimke Saturnovih prstenova, uključujući i ove do tada nepoznate tamne prostore. Sa svakom planetom svemirske sonde su prodirale dalje u svemir. Koristeći snimke sa Uranovog mjeseca Miranda, naučnici su stvorili trodimenzionalnu animaciju njegove površine ispresijecane nevjerovatnim kanjonima dubokim 25 kilometara. Od Voyagera smo saznali da vjetrovi pušu najvećom brzinom na Neptunu - do 2000 kilometara na sat. “Voyageri” su se pokazali izuzetno otpornim.

Roger Lonius je historičar u “Smitsonianovom” Muzeju za istraživanje svemira i aeronautiku u Washingtonu.

„Voyageri’ su sada u međuzvjezdanom prostoru. Gravitaciona sila Sunčevog sistema više nema moć nad njima,” kaže on.

“Voyageri” će uskoro ostati bez energije, ali će slati informacije na Zemlju bar još nekoliko godina. Oni nose i pozlaćene ploče sa zvučnim i videosnimcima, tehnologijom koja je bila dostupna u vrijeme njihovog lansiranja, ukoliko bi naišli na predstavnike drugih civilizacija.

“Na pločama su pozdravi na 76 jezika, odlomci muzike i poezije i fotografije prirode i objekata koji sadrže osnovne informacije o životu na Zemlji.”

Poruke na pločama trebalo bi da upoznaju one koji ih nađu s našom planetom i civilizacijom, piše Glas Amerike.