Nauka
314

Dvije Bosanke u finalu Googleovog prestižnog takmičenja Science Fair 2015

Piše: M. N.
Google je objavio imena finalista iz cijelog svijeta koji će se takmičiti za glavnu nagradu prestižnog takmičenja Science Fair 2015 koje za cilj ima pronaći pametne mlade umove koji žele promijeniti svijet.

Takmičenje podržavaju LEGO Education, National Geographic, Scientific American i Virgin Galactic.

Prijavilo se hiljade mladih, od kojih je sada izabrano samo 20 za veliko finale. Bosna i Hercegovina ima svoje dvije predstavnice koje su uz takmičare iz SAD-a, Kanade, Singapura, Tajvana, Francuske, Indije, Litvanije i Rusije uspjele da se izbore za svoje mjesto u finalima.

Riječ je o 18-godišnjoj Aneli Arifi i 17-godišnjoj Ildi Ismaili koje su se bavile rješenjem problema proizvodnje biodizela. Na projektu rade dvije godine.

"Naš projekat je baziran na sistemu od dva reaktora za proizvodnju hidrogen-materijala za skladištenje i biodizela od perja pilića. Kada je testiran, karbonizirano pileće perje pokazalo je dobre karakteristike za skladištenje hidrogena i biodizel je pokazao dobar kvalitet. Ukoliko bi se koristio, imali bismo čišće okruženje, bolji kvalitet goriva i zdraviju budućnost", rekle su simpatične Bosanke koje pohađaju Međunarodnu srednju školu u Tuzli.

Svi projekti prijavljeni na Science Fair 2015 imaju zadatak da riješe izazove u svijetu. Neki su vezani za vodu, dok su drugi tražili rješenje za ebolu.

Finalisti će predstaviti svoje projekte 21. septembra u Googleovom kampusu Mountain Viewu pred naučnicima.

Pobjednik će dobiti nagradu od 50.000 dolara stipendije, a tu su i brojne druge nagrade partnera.