Materijal budućnosti
22

Drvena pulpa je novi svjetski čudnovati materijal

Klix.ba
Najtraženiji novi materijal na svijetu je lagan, čvrst i provodi elektricitet. Najbolje od svega je to što postoji već hiljadama godina i što ga ima svugdje.

Nanokristalna celuloza (NCC), koja se dobija procesuiranjem pulpe drveta, se opisuje kao najnoviji svjetski čudnovati materijal. Japanska kompanija Pioneer Electronics je koristi za proizvodnju fleksibilnih elektroničkih displeja nove generacije, a IBM je koristi za proizvodnju kompjuterskih komponenti. Pulpu drveta koristi čak i Armija Sjedinjenih Američkih Država za porizvodnju laganih tjelesnih oklopa i balističkog stakla.

Američka naučna fondacija smatra da će NCC industrija do 2020. godine biti vrijedna 600 milijardi dolara.

Osnovni razlozi za korištenje NCC-a su ti što je materijal proziran, što je zbog gusto napakovanih mreža mikroskopskih igličastih kristala osam puta otporniji na istezanje nego čelik i što je nevjerovatno jeftin.

"To je prirodna, obnovljiva verzija karbonskih nanocijevi, koja košta samo djelić njihove cijene", rekao je Jeff Youngblood sa Univerziteta Purdue u Indiani.

Proizvodnja NCC-a počinje sa očišćenim drvetom, iz kojeg su odstranjena jedinjenja kao što su lignin i hemiceluloza. Drvo se onda melje u pulpu i hidrolizira u kiselini kako bi se odstranile sve nečistoće prije nego se odvoji i koncentriše kao kristali u gustu pastu koja se može nanijeti na razne površine, ili koja se može izvući u niti, kako bi se formirale nanofibre. One su čvrste, guste i jake, a mogu se formirati u razne oblike i veličine. Kada se osuši, materijal je lagan, ima veliku sposobnost apsorpcije i dobar je izolator.

"Najbolje od svega toga je što ovog materijala ima svugdje i što ga ne moramo namjenski proizvoditi. Ne moramo čak iskoristiti ni cijelo drvo. Nanoceluloza je duga samo dva nanometra. Možemo koristiti grančice ili čak i piljevinu", kazao je Youngblood.

Očekuje se da će NCC u budućnosti zamijeniti metalne i plastične dijelove automobila.

Do sada su u svijetu otvorene dvije fabrike za proizvodnju nanomaterijala bazirane na NCC-u. CelluForce postrojenje je otvoreno u Montrealu u Kanadi u novembru 2011. godine, a nešto manja fabrika je 26. jula ove godine otvorena u Madisonu u Wisconsinu, SAD.