Nauka
0

Drevni stanovnici Mediterana pili su pivo

FENA
Jug Francuske je nadaleko poznat po uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina, ali su arheolozi nedavno pronašli dokaze da su njegovi drevni stanovnici također proizvodili i pili pivo.

Francuski istraživači su na iskopinama kuće iz V. stoljeća p.n.e. u Roquepertuseu, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Marseillea, pronašli ugljenisane ostatke proklijalih sjemenki ječma, što je ukazivalo na proces proizvodnje slada za pivo.

Pronašli su dva uzorka u jednoj keramičkoj posudi i jednoj rupi koja je, kako pretpostavljaju, služila za natapanje ječma, kao i jedan uzorak u blizini pećnice gdje je zrno najvjerojatnije bilo pečeno.

Otkriće pokazuje da su se u ovoj oblasti, danas poznatoj pod nazivom Provansa, proizvodile razne vrste alkoholnih pića, prenosi AFP.

Proizvodnja piva je "najvjerojatnije bila stara, lokalna tradicija", dok je proizvodnja vina, u dobroj mjeri poticana u kontaktu s drugim prostorima na Mediteranu, sjecištu trgovine i kolonizacije, ističe vođa istraživačkog tima Laurent Bouby iz Centra za bioarheologiju i ekologiju u Montpellieru, čija je studija objavljena u evropskom časopisu Human Ecology.