Nauka
0

Drevni egipatski grad otkriven iz svemira

Sarajevo-x.com
Iskopavanjem na području udaljenom oko 300 km od Kaira arheolozi su potvrdili da su satelitske snimke snimljene iz svemira zaista pokazivale drevno egipatsko naselje, staro oko 1.600 godina.

"Ovo je do sada najveće nalazište koje smo otkrili. Prema lončariji i kovanicama koje smo pronašli na mjestu, pretpostavljamo da se radilo o velikom regionalnom centru za trgovinu sa Grčkom, Turskom i Libijom.", izjavila je voditeljica projekta Sarah Parcak.

Ovo otkriće dio je projekta kojem je cilj da zabilježi što je više moguće egipatskih arheološlih nalazišta prije nego što budu uništeni razvijanjem modernog svijeta. Satelitske snimke to olakšavaju jer su mjesta na kojima se nalaze još neotkriveni gradovi pokrivena drugačijim tipom tla i posebnom vegetacijom, što se na tim snimkama može lako vidjeti. Te snimke potom koriste egipatske vlasti pri planiranju razvoja gradova kako bi izbjegli gradnju na mogućim arheološkim nalazištima.

Parcak je, zahvaljujući satelitima, do sada locirala oko 400 manjih arheoloških mjesta, među njima i veliki grad star oko 2.600 godina. U Egiptu postoji čitavo malo bogatstvo arheoloških nalazišta, ali i to predstavlja tek oko 0.01 posto onoga što leži neotkriveno ispod pijeska, tvrdi Parcak.