Nauka
6

Drevna erupcija: Vulkani su Mars doslovno nagnuli za 25 stepeni

Klix.ba
Drevna erupcija vulkana na Crvenoj planeti uzrokovala je kataklizmu koja je posljedično nakrivila cijelu planetu za oko 25 stepeni.

Ovo nevjerovatno otkriće objavljeno je nedavno u naučnom magazinu Nature, a predstavlja savršen primjer snage i moći vulkana da promijene izgled cijelih planeta. Čak i na Zemlji dešavale su se dovoljno snažne erupcije koje bi bacale u mrak cijele kontinente.

Prije oko 2,1 miliona godina supervulkan Yellowstone doslovno je eksplodirao prekrivajući gustim slojem pepela veći dio Sjeverne Amerike. Ipak, niti jedna erupcija vulkana nije zaslužna za poziciju naše planete relativno Suncu.

Upravo taj scenarij desio se na Marsu, a za sve je kriv region Tharsis u kojem se nalaze neki od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu. Vulkani Tharsisa izbacivali su lavu dugi niz godina, a naučnici pretpostavljaju da je riječ o milijardama milijardi tona.

Tharsis predstavlja depresiju široku 5.000 kilometara popunjenu sa 12 kilometara debelim slojem lave koja je danas pretvorena u stijene. Pretpostavlja se da se erupcija desila prije oko 3,5 milijardi godina te da je uzrokovala podizanje lave na površinu planete koja je trajala čak dva miliona godina.

Kada bi se količina lave koja se našla na površini Marsa danas oduzela od ukupne težine planetine kore, Mars bi promijenio poziciju svoje rotacione ose. Naučnici smatraju kako bi razlika iznosila nevjerovatnih 25 stepeni.

Drugim riječima, geografski polovi Crvene planete danas bi se nalazili na značajno drugačijim područjima planete.