Nauka
12

Dramatični snimak novoformiranog kratera na Marsu

Klix.ba
Još od rađanja našeg planetskog sistema, prije nekih 4,6 milijardi godina, svemirski objekti različitih dimenzija, bombarduju sva veća tijela Sunčeve porodice. U tom pogledu, Mars nije izuzetak, a zbog njegove rijetke atmosfere ovakvi udari o njegovo tlo su češći.

Zemljina gusta atmosfera nas dobro štiti od prodora manjih tijela. Od proljeća 2006. godine oko Marsa kruži letjelica koju je uputila američka NASA. Mars Reconnaissance Orbiter neprekidno snima dio po dio površine crvene planete i to u veoma visokoj rezoluciji.

Njegovo najnovije otkriće je snimak "svježeg" kratera koji je nastao udarom manjeg tijela. Izbačeni materijal se radijalno prostire i do daljine od 15 kilometara. Krater je formiran u periodu između jula 2010. i maja 2012. godine kada je letjelica ponovo snimala istu oblast.

Kako nam je rekao Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo, istraživanje kratera neposredno nakon udara daje nam uvid u različite aspekte evolucije Sunčevog sistema.

Ovakva "bombardovanja" su na neki način oblikovala pojedine planete i asteroide, a smatra se da je udarima kometa i voda stigla na Zemlju.