SAD
0

Dozvoljen eksperiment s matičnim ćelijama embrija

FENA
Američka agencija za lijekove (FDA) dozvolila je prvi klinički eksperiment liječenja matičnim embrionalnim ćelijama, saopćio je u petak glasnogovornik agencije.

"FDA je dozvolila fazu 1 kliničkog eksperimenta koji bi izvela kompanija Geron, a radi se o liječenju pacijenata koji pate od teških oštećenja kičmene moždine", izjavila je agenciji AFP Susan Cruzan, glasnogovornica FDA.

Faza 1 eksperimenta pod nazivom GRNOPC1 bit će provedena na malom broju pacijenata, kako bi se procijenila tolerantnost jedne nove terapije za čovjeka.

"Ugovor omogućava kompaniji Geron iz Kalifornije da napravi prvi eksperiment u svijetu koristeći terapiju koja se bazira na upotrebi matičnih ćelija ljudskog embriona", saopćila je kompanija.

Cilj eksperimenta GRNOPC1 je da ubrizga paraliziranim dobrovoljcima ćelije izdvojene iz matičnih ćelija ljudskog embriona, u nadi da bi one mogle da regeneriraju oštećene nervne ćelije i omoguće paraliziranoj osobi da ponovo stekne osjetljivost i sposobnost kretanja.

Kompanija je navela da je agenciji FDA predala dokumentaciju od 21.000 stranica koja svjedoči o tome da je terapija pokazala učinkovitost na miševima.