Bez nasljednih bolesti
0

Dolazi vrijeme beba s tri biološka roditelja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći svjetski naučnici najavili su novu kontroverznu tehniku umjetne oplodnje koja će kao rezultat imati bebe sa tri roditelja. Dosadašnja naučna istraživanja pokazala su da je ovaj način oplodnje siguran te će mnogim ženama koje u porodicama imaju neke neizlječive bolesti omogućiti da na svijet donesu zdrave potomke.

Procedura se svodi na zamjenu genetskog materijala prije same in vitro oplodnje i ugradnje embrija u maternicu, čime se sprečavaju neke od najčešćih nasljednjih bolesti.

U procesu oplodnje učestvuju dvije majke i jedan otac. Nukleus jajne ćelije majke sa defektnim mitohondrijama ugrađuje se u jajnu ćeliju majke donora sa zdravim mitohondrijama, pa onda takva jajna ćelija bila oplođena očevom spermom kao kod normalne umjetne oplodnje. Rezultat je razvoj zdravog embrija i bebe koja ima tri biološka roditelja.

Mitohondrijalne bolesti, odnosno mutacije u mitohondrijama, ćelijskim organelama koje služe kao izvor energije i okružuju nukleus ćelije, pogađaju brojne žene i nasljeđuju se po majčinskoj liniji. Nekim ženama koje pate od ovih bolesti umre i do šestero djece zbog različitih zdravstvenih problema.

Defekti na mitohondrijskim genima povezani su s nastankom pedesetak bolesti, među kojima su fatalno zatajenje jetre, sljepoća, dijabetes, gluhoća i mitohondrijske miopatije, koje se manifestuju slabljenjem mišića, zbog čega su oboljeli u invalidskim kolicima. Te bolesti u prosjeku pogađaju jedno od 6.500 djece.

Nukleus ženske jajne ćelije sadrži više od 99 posto njenih gena, zato dijete koje se rodi na ovaj način ima 99 posto gena majke i oca, te jedan posto gena majke donora.

Iako su kod nekih ljudi informacije o ovoj vrsti oplodnje naišle na negativne reakcije, naučnici britanske Akademije za medicinske nauke su uvjereni da će već za godinu i nekoliko mjeseci okončati istraživanja i biti spremni za ovakve procedure.

Kritičari, pak, tvrde da su ova otkrića korak naprijed u kloniranju ljudi, čime se narušava svetost ljudskog života.