Kina
0

DNK testovi za otkrivanje talenta djeteta

Sarajevo-x.com
U dječijem kampu u Chongqingu u Kini stručnjaci se nadaju da će uspjeti revolucionarizirati odgoj djece uz pomoć nauke.

Tridesetak djece u dobi od tri do 12 godina i njihovi roditelji učestvuju u novom programu koji koristi DNK testiranje kako bi utvrdio genetske predispozicije i prorekao budućnost djeteta.

Kad je Zhao Mingyou, pokretač projekta, čuo za ovu tehnologiju početkom godine, odmah je znao da ona može biti od velike pomoći u Kini i da će postiči veliki uspjeh.

"U današnjem svijetu sve je u takmičenju ko ima više talenta, a mi možemo kineskoj djeci osigurati efektivan naučni plan dok su još mala kako bi svoje talente razvijali", kaže Zhao, a prenosi CNN.

Testove sprovodi Shanghai Biochip Corporation, a naučnici tvrde da pljuvačka sadrži 10.000 ćelija koje im omogućavaju da izoliraju 11 različitih gena. Bliže promatrajući genetske kodove, naučnici pomoću pljuvačke mogu doći do podataka kao što je djetetov IQ, fokusiranost, pamćenje, atletske sposobnosti...

Oni koji se odluče otkriti urođene talente svojih klinaca, kako bi se mogli dalje podsticati i razvijati, za testove moraju izdvojiti oko 880 dolara.