Teorija britanskih naučnika
28

Dinosauri su gasovima "zagrijavali" Zemlju

Klix.ba
Britanski naučnici tvrde da je vrlo moguće da su veliki dinosauri planetu zagrijavali ispuštanjem gasova, što je rezultat njihove nadutosti.

Naučnici su izračunali količinu metana koju su ispuštali sauropodi. Uzimajući u obzir probavne gasove krava, naučnici su izračunali da je populacija dinosaura ukupno ispuštala 520 miliona tona metana godišnje. Oni kažu da je metan mogao biti ključni faktor u zagrijavanju atmosfere prije 150 miliona godina.

David Wilkinson sa Univerziteta John Moore u Londonu i njegove kolege sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Glasgowu su objavili rezultate istraživanja u magazinu Current Biology.

Sauropodi su bili velike životinje koje su se hranile vegetacijom tokom mezozoika.

Za dr. Wilkinsona u fokusu nisu dinosauri nego sićušni organizmi koji su živjeli u njima.

"Ekologija mikroba i njihova uloga u funkcionisanju naše planete su moji interesi. Iako se čini da su dinosauri u centru pažnje, tu ulogu ipak imaju mikrobi koji su živjeli u njihovom probavnom sistemu i stvarali metan", izjavio je dr. Wilkinson za BBC.

Metan apsorbuje sunčeve zrake i "zarobljava" ih u Zemljinoj atmosferi, što dovodi do povećanja temperature. Prethodna istraživanja su utvrdila da je Zemlja bila "toplija" za 10 stepeni tokom mezoika.

S obzirom na podatke o količini metana koju proizvodi stoka, a koja utiče na globalne nivoe metana, naučnici su iskoristili postojeće podatke i procjenili kkako su sauropodi mogli utjecati na klimu. U procjenama su uzeli u obzir populaciju dinosaura i koristili skalu koja povezuje biomasu sa emisijom metana kod stoke.

"Krave danas proizvode oko 50 do 100 miliona tona metana godišnje. Naše procjene za sauropode govore da se radi oko 520 miliona tona godišnje", dodao je dr. Wilkinson.

Trenutna emisija metana od 500 miliona tona godišnje je rezultat kombinacije prirodnih izvora, poput divljih životinja i ljudskih aktivnosti.

Izražavajući svoju iznenađenost nakon upoređivanja dr. Wilkinson je dodao da dinosauri nisu bili jedini proizvođači metana.

"Tada su postojali i drugi izvori metana, tako da je njegov nivo u to vrijeme vjerovatno bio mnogo viši nego danas", završio je dr. Wilkinson.