Uskoro test za menopazu
0

Desetljećima ranije odredite kada želite porodicu

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući jednostavnom testu krvi kojeg iranski ljekari trenutno razvijaju, djevojke će na veoma lak način moći saznati kada ulaze u menopauzu, odnosno koliko im je vremena ostalo za zasnivanje porodice, prenose svjetske agencije.

Testovi na menopauzu, koji bi se u prodaji mogli naći za najviše pet godina, bit će od velike koristi svim ženama, a pogotovo onima koje u menopauzu ulaze nešto ranije, odnosno u kasnim 40-im ili ranim 50-im godinama.

Pomoću takvog testa svaka žena bi mogla odrediti kada želi zatrudniti, ili zamrznuti jajašca.

Naime, iranski naučnici uzeli su uzorke krvi od 266 žena u dobi od 20 do 40 godina kako bi izmjerili količinu anti-Muellerova hormona (AMH). Naime, taj hormon je pokazatelj plodnosti žena i potencijala jajnika. Ljekari su od ispitanica uzimali krv dva puta tokom šest godina, a žene su bile podvrgnute i testovima fizičke spreme.

Kako piše AP, ljekari su na temelju razine AHM-a i koristeći se matematičkom formulom izračunali kada će žene ući u menopauzu. Nakon što su 63 ispitanice, tokom studije koja traje od 1998. godine do danas, ušle u menopauzu, naučnici su utvrdili da njihova predviđanja imaju prosječnu statističku grešku do četiri mjeseca.

"Ne kažemo da se ovi testovi mogu početi raditi već od sutra, ali tvrdim da zaista funkcionišu i mogu biti veoma korisni mladim ženama pri donošenju odluke o tome kada će zasnovati porodicu", kazao je voditelj studije William Ledger, naučnik sa Univerziteta Sheffield.

Ljekari, koji su također učestvovali u ovom istraživanju, tvrde da bi djevojke u dobi od 20 godina pomoću testa za menopauzu lako mogle odrediti kada ulaze u drugo životno razdoblje, te bi na taj način mogle unaprijed planirati koliko dugo će raditi i kada će zasnovati porodicu.

Međutim, neki stručnjaci su skeptični, te tvrde kako jedan test krvi ne može tako lako predvidjeti kada će žena ući u menopauzu.

"Princip mjerenja AMH-a je dobar, ali nisam siguran da se time desetljećima unaprijed može predvidjeti menopauza”, kazao je Nick Panay, ginekolog iz Londona.

Međutim, ljekari koji su učestvovali u dugogodišnjoj studiji potpuno su uvjereni da se analizom krvi može utvrditi vrijeme ulaska u menopauzu, te se nadaju da će se u narednih nekoliko godina pojaviti i kućni test.