Nauka
0

Dell povlači baterije sa tržišta

FENA
Ovih dana Internetom kruži snimak kompjutera koji je proizvela kompanija Dell koji se, tokom jedne konferencije u Tokiju, zapalio i potom eksplodirao.

Krajnje neprijatan prizor, i udar na imidž najvećeg svjetskog proizvođača osobnih računara, koji još od ranije pokušava da prevaziđe probleme sa kvalitetom proizvoda koje šalje na tržište.

Kompanija je zato odlučila da povuče više od četiri miliona litijumskih baterija ugrađenih u njene laptop kompjutere, prenosi BBC.

Najveći broj neispravnih baterija ugrađen je u kompjutere prodate u Sjedinjenim Državama, ali se skoro milion tih baterija nalazi u mašinama u drugim dijelovima svijeta.

Proizvođač litijumskih baterija koje Dell koristi je japanska kompanija Sony, koja je već počela da istražuje izvještaje da u, kako se navodi, "izuzetno rijetkim slučajevima kratak spoj izaziva pregrijavanje baterije i opasnost od pojave dima i vatre".

U kompaniji Dell kažu da im je poznato da su, od prošlog decembra, u šest slučajeva zabilježeni požari na njihovim kompjuterima.

Procjenjuje se da će troškovi povlačenja iz upotrebe četiri miliona baterija nanijeti ozbiljan udarac profitu ove firme.