Nauka
0

Daily Telegraph: Malo poznata britanska firma napravila satelit "Giove A"

FENA
Britanski "Daily Telegraph" donosi u četvrtak priču o malo poznatoj britanskoj firmi koja je napravila satelit "Giove A", lansiran u srijedu, prvi u seriji od trideset satelita koji bi trebalo da čine jedinstveni evropski sistem za satelitsku navigaciju Galileo.

Malenu firmu SSTL iz okoline Londona, koja je u utrci za ugovor o proizvodnji prvog satelita u programu Galileo pobijedila konzorcij triju evropskih tehnoloških giganata, osnovalo je nekoliko naučnika.

Njihovi sateliti su mali, laki, brzi i jeftini, piše "Daily Telegraph", a za izradu prvoga, koji je u srijedu lansiran u orbitu, trebalo im je samo trideset mjeseci.

Direktor SSTL-a Martin Sweeting rekao je za DT da tajna uspjeha njegove firme leži u tome što ona ne proizvodi posebne, konvencionalne komponente za satelite, već u razvoju koristi postojeće industrijske elemente kućnih elektornskih uređaja, poput iPoda, mobilnih telefona i DVD plejera.

Iako će SSTL proizvesti tek nekoliko od ukupno trideset satelita u sistemu Galileo, uspješno lansiranje u srijedu zadalo je ozbiljne glavobolje Evropskoj svemirskoj agenciji, piše DT, koja sada treba objasniti kompanijama poput Alkatela i Talesa kako se dogodilo da im dio ogromnog ugovora "ispred nosa" odnese nekoliko naučnika koji rasklapaju jednostavne kućne uređaje i od njih prave svemirske satelite?!