Nauka
0

Da li smo ukrali Venerin mjesec?

Klix.ba
Zemlja ima jedan mjesec, Uran 27, a Saturn njih više od 50. No, Venera nema nijedan. Nova teorija, koja je predstavljena na Royal Society konferenciji, tvrdi kako je naša planeta ukrala Mjesec od Venere.

Teorija koju je predstavio profesor Dave Stevenson sa Caltech univerziteta pretpostavlja kako je Zemlja povukla Mjesec iz Venerine orbite i uvukla ga u našu. On tvrdi da veličina Mjeseca govori kako je to moguće, jer je primijetio da je Mjesec duži od satelita drugih planeta.

"Razlog zbog kojeg je ovo zanimljivo je taj što su Zemlja i Venera toliko blizu. Imaju sličnu masu i misli se da su vjerovatno nastale na sličan način. Zbog toga se postavlja pitanje: 'Kako to da Zemlja ima, a Venera nema mjesec?'", rekao je Stevenson za Space.com.

Jedan nedostatak u ovoj teoriji je geološka sličnost Zemlje i Mjeseca. Uzorci koji su uzeti s Mjeseca pokazali su da se on formirao kada je planeta veličine Marsa udarila u Zemlju prije 4,56 milijardi godina. Kolizija je stvorila dva nejednaka dijela Zemlje i manji je postao Mjesec.