Nauka
0

Da li je siguran novi lijek za tretiranje dijabetesa tipa 2?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedna od vodećih svjetskih inovativnih farmaceutskih i zdravstvenih kompanija GlaxoSmithKline odlučno je demantirala članak o sigurnosti novog lijeka za tretiranje dijabetesa tipa 2, koji je objavljen u američkom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine (NEJM ).

Navedeni članak su prenijele novinske agencije u kojem stoji kako lijek za tretiranje dijabetesa tipa 2 Avandia kompanije GlaxoSmithKline prema novim američkim istraživanjima povećava rizik od srčnog udara.

GSK u saopćenju za medije ističe kako se tvrdnje iznesene u NEJM-u zasnivaju na nepotpunim dokazima te na metodologiji za koju sami autori, američki istraživači Steven Nissen i Kathy Wolski priznaju da ima značajna ograničenja.

Članak u NEJM-u je, tvrde iz kompanije, zasnovan na analizi sažetih informacija iz većeg broja ispitivanja - tzv. meta-analizi - koja nije najtačniji način za donošenje konačnih zaključaka o nuspojavama. Svako od tih ispitivanja osmišljeno je na različit način i postavlja jedinstvena pitanja: npr. studije se razlikuju po veličini i trajanju, po tipu bolesnika koji su učestvovali, te po ciljevima koji se ispituju. Podaci prikupljeni iz tih različitih studija su kompleksni i mogu biti kontradiktorni.

Nasuprot meta-analizi, naučno najtačniji način ispitivanja sigurnosti primjene i dobrobiti nekog lijeka je provođenje velikih dugotrajnih kliničkih ispitivanja u bolesnika koji boluju od određene bolesti. Iz GSK-a podsjećaju da su koristeći se ovom metodom u dugotrajnom ključnom ispitivanju direktno upoređivali sigurnost primjene i efikasnosti Avandije s drugim oralnim antidijabeticima u više od 4.300 bolesnika tokom šest godina.

Podaci iz studije su pokazali da je ukupan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja (smrti zbog kardiovaskularnog događaja, infarkta miokarda i moždanog udara ili značajnih kardioloških nuspojava) za bolesnike koji su uzimali Avandiju bio uporediv s metforminom i sulfonilurejom (glibenklamidom) - dva najčešća lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2 te da je Avandia superiorna metforminu i sulfonilureji što se tiče dugoročne kontrole šećera u krvi tokom pet godina.

Ovo istraživanje kao i sveobuhvatna analiza koju su nezavisni ispitivači proveli na više od 33.000 dijabetičara - su pokazali da, kada su u pitanju ishemijski kardiovaskularni događaji (uključujući i infarkt miokarda), nema razlike između bolesnika čija terapija je uključivala Avandiju u uporedbi s drugim oralnim antidijabeticima.

Ukupni podaci pokazuju da Avandia ima sigurnosni profil uporediv s drugim oralnim antidijabeticima te, ističu u kompaniji, GlaxoSmithKline čvrsto stoji iza sigurnosti Avandije kad se primjenjuje na odgovarajući način i vjeruje da njezina značajna korist i dalje nadmašuje bilo koji rizik primjene.

Avandija koja je u prodaji od 1999. godine i koju koristi više od dva miliona ljudi u svijetu, snižava nivo šećera u krvi povećavajući djelovanje inzulina i olakšavajući ćelijama organizma da apsorbiraju glukozu, saopćeno je iz GlaxoSmithKline kompanije.