Nauka
0

Da li je na pomolu lijek za rak?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australijska biotehnološka firma je jučer objavila kako je razvila način isporuke anti-kancerogenih lijekova direktno ćelijama raka, što će dovesti do izbjegavanja negativne toksikacije koju uzrokuje kemoterapija.

Metoda koristi nanotehnologiju, koja uključuje molekule puno manje od ljudskih ćelija. Direktno ciljana kemoterapija će omogućiti doziranje kemoterapijskih sredstava hiljadu puta manje nego kod konvencionalne kemoterapije, i biće pacijentima dosta jednostavnija za podnošenje.

U članku u majskom broju magazina Cancer Cell, firma EnGeneIC je objavila kako je razvila nano-ćelije koje sadrže kemoterapijske lijekove.

Preko anti-tijela na svojoj površini, ove nano-ćelije ciljaju i lijepe se na kancerogene ćelije. Kada se pričvrste na njih nano-ćelija prodire unutar kancerogene ćelije i ispušta lijek direktno u ćeliju.

Firma navodi da se nano-ćelija, koja je bakterijski derivat, pokazala sigurnom u testovima na primatima i rezultirala značajnom regresijom raka. Oni se nadaju da će provesti istraživanje na ljudima do kraja 2007. godine, ako za to dobiju dozvolu od australijskih, američkih, evropskih i japanskih regulacijskih tijela.

"Po prvi put postoji stvarna mogućnost da bi jedna tehnologija mogla dovesti do kreiranja ciljane terapije za određeni tip raka", izjavila je naučnica Jennifer MacDiarmid u ovom saopćenju.

"Što se tiče terapije tumora, mnogi pacijenti oboljeli od raka u razvijenoj fazi nose ćelije tumora koje pokazuju različite oblike otpornosti prema lijekovima. Naša tehnologija može obezbijediti prvo in-vivo (unutar organizma) rješenje za ovaj ozbiljan problem u borbi protiv raka".