Moguće smetnje i na Zemlji
2

Curiosity ugašen zbog solarne oluje koja ide prema Marsu

Klix.ba
Robotsko vozilo američke agencije za svemirsko istraživanje NASA Curiosity ugašeno je kako bi se zaštitilo od solarne oluje koja se kreće prema Marsu. Iako je dizajniran da izdrži različite vremenske uvjete na Crvenoj planeti, Curiosity je nedavno pretprio kompjuterski problem.

"Sada smo mnogo pažljiviji", rekao je Richard Cook, projekt menadžer u NASA-i koji vodi ovu misiju vrijednu 2,5 milijarde američkih dolara.

Naučnici su jučer primijetili veliki plamen koji je eruptirao na Suncu i tok zračenja vatrene stihije usmjerio ka Marsu.

Solarna oluja je proizvela i oblak vrelog gasa koji juri prema planeti brzinom od 3,2 hiljade kilometara na sat.

Gašenje Curiosityja znači da će doći do kašnjenja u dobijanju rezultata analize prašine prikupljene bušenjem stijena na Marsu, te da instrumenti neće moći putem radijacijskih senzora pratiti razvoj solarnih čestica.

Za razliku od Curiosityja, robotsko vozilo Opportunity, koje je aktivno na Marsu od 2004. godine nastavit će raditi normalno.

Solarna oluja ne bi trebala imati posljedica po Zemlju, ali postoji mogućnost da će izazvati određene smetnje u snabdijevanju strujom, avionskim letovima, satelitskim mrežama i GPS uslugama.