Nauka
10

Čudo tehnologije: Sastavljeno 6,5-metarsko ogledalo teleskopa James Webb

Klix.ba
Montirano ogledalo teleskopa (Foto: NASA)
Nasljednik teleskopa Hubble kompletira se punom parom, a upravo je okončan jedan od najvažnijih koraka prije lansiranja 2018. godine.

Osamnaesti segment glavnog ogledala konačno je instaliran na teleskop James Webb (James Webb Space Telescope) koji će za dvije godine postati najveći i najosjetljiviji instrument za optičko proučavanje svemira.

"Naučnici i inžinjeri naporno su radili kako bi montirali segmente gotovo savršenog ogledala koje će fokusirati svjetlost objekata koje trenutno ne možemo vidjeti – atmosfere planeta, regione rađanja zvijezda i scene iz vremena stvaranja našeg svemira", rekao je NASA-in rukovodilac John Grunsfeld.

Šestougaoni segmenti prečnika većeg od 130 centimetara pojedinačno teže oko 40 kilograma. Jednom kada se nađu u orbiti, segmenti ogledala radit će zajedno kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara. Ipak, najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije.

NASA-ini stručnjaci će uskoro početi instalirati druge optičke komponente, ali i sprovoditi testiranja kako bi osigurali sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu. Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arieane 5. Pored NASA-e i ESA-e, projektu se pridružila i Kanadska svemirska agencija.