Nauka
72

Cox: Ako mislite da nismo bili na Mjesecu onda vam treba novi mozak

Klix.ba
Brian Cox
U ponedjeljak je obilježena 46. godišnjica prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec koje su izveli Neil Armstrong i Buzz Aldrin.

Ipak, dosta je onih koji smatraju kako čovjek nikada nije hodao po površini našeg najvećeg prirodnog satelita te da je sve zapravo vrlo loša prevara. Sulude teorije zavjere idu toliko daleko da pojedini smatraju kako je slijetanje režirao genijalni redatelj Stanley Kubrick.

Britanski naučnik, profesor fizike elementarnih čestica i voditelj popularnih naučnih emisija Brian Cox jučer je povodom najotkačenijih teorija napisao nesvakidašnju poruku putem Twittera:

"Rekao sam prije i reći ću ponovo – ukoliko mislite da Apollo 11 nije sletio na Mjesec onda ste kolosalna budala koja bi trebala nabaviti novi mozak"

Njegov se tweet svidio i jednom od članova tima Appola 11 Buzzu Aldrinu koji je odgovorio u svom stilu:

"Profesor Brian Cox je poprilično pametan momak. Također, da nismo sletjeli Rusi bi nas do sada raskrinkali"

Pored činjenice da je drugi čovjek koji je hodao Mjesecom, Aldrin je poznat i po kratkom fitilju koji je došao do izražaja kada je šakom u lice udario jednog od teoretičara zavjere koji ga je nazvao lažovom i kukavicom. Tužitelj države Californije je tada odbio podići optužnicu protiv Aldrina.

Na Mjesec je sletjelo šest misija sa ljudskom posadom, a po površini je hodalo 12 astronauta. Pored navedenog Armstronga i Aldrina, na Mjesec su sletjeli Pete Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John W. Young, Charles Duke, Eugene Cernan i Harrison Schmitt.