I dalje ga ne priznaju
0

Čovjek koji je predvidio zemljotres u L'Aquili

Sarajevo-x.com
Godinu dana nakon što je 6. aprila 2009. razorni zemljotres uništio italijanski grad L'Aquilu zvanično je objavljeno kako su ga predosjetile žabe. Ipak, jasna predviđanja jednog čovjeka sve vrijeme su ignorisana.

Dva strašna potresa nedugo poslije, na Haitiju i u Čileu, podsjetila su na to kako je sravnjena srednjovjekovna L'Aquila i 50 okolnih sela u provinciji Abruzzo.

Nauka tvrdi da ne postoji faktor na koji bismo se mogli osloniti kad je u pitanju predviđanje zemljotresa. Ipak, jedan čovjek tvrdi godinama se bori da ga shvate ozbiljno, piše Guardian.

Njegovo ime je Giampaolo Giuliani (62), meteorološki je tehničar koji radi u blizini L'Aquile. Kad je 6. aprila 2009. potres uzdrmao grad i usmrtio 307 osoba, a 80.000 njih ostavio bez krova nad glavom, Giuliani nije bio prestrašen samo zbog toga, već i zbog činjenice da je vidio kako će se to dogoditi.

Talijan je vjerovao kako će mu jačina ipak biti oko četiri stepena po Richteru, a on je bio 6,3.

Danima prije Giuliani je na ručno izrađenom detektoru posmatrao parametre u i oko L'Aquile koji su pokazivali visok nivo emisije radona. Do 5. aprila bio je siguran da će u roku od 24 sata potres pogoditi ovo područje.

Kako ga niko nije ozbiljno shvatao, početkom marta je priveden u policiju zbog širenja panike, te mu nije bilo dozvoljeno da alarmira okolinu. Zato je noć uoči potresa samo nazvao rodbinu, prijatelje i kolege, te s porodicom legao spavati potpuno odjeven, ostavivši otvorenim vrata i prozore kako bi lakše mogli izaći.

Kad se zemljotres dogodio uspjeli su istrčati napolje, ali su narednih sedam mjeseci spavali u šatorima zbog straha da će se potres ponoviti i da će im se kuća srušiti.

Italija je geološki najnestabilniji region u Evropi, sa četiri aktivna vulkana, mnogo planina i čestim zemljotresima. L'Aquila je prethodno uništena 1349., 1461., 1703. i 1915. kada je broj mrtvih dostigao čak 30.000.

Giulianijev detektor pokazuje da Italiju čeka još puno zemljotresa.