Nauka
1

Čovjek erodira tlo do 100 puta brže od prirodnih procesa

FENA
Ljudske aktivnosti erodiraju površinski sloj zemlje i do 100 puta brže od prirodnih procesa. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Geology naglašava kako sječa šuma i intenzivne poljoprivredne aktivnosti mogu znatno ubrzati procese erozije.

Studija koju su zajedno proveli naučnici sa Univerziteta Vermont i Imperial College-a u Londonu analizirala je 10 rijeka u SAD-u te kvantificirala njihovu eroziju u posljednjih hiljadu godina.

Prema rezultatima istraživanja, prije kolonizacije SAD-a od Evropljana, erozija je iznosila oko 2,5 centimetara svakih 2500 godina, dok je od početka 19. stoljeća erozija ubrzana na 2,5 centimetara svakih 25 godina, prenosi portal Croenergo.eu.

Paul Bierman, geolog sa Univerziteta Vermont i jedan od autora studije napominje kako se radi o ubrzanju od gotovo stotinu puta. Naučnici naglašavaju kako su sječa šuma te intenzivan uzgoj pamuka i duhana u samo nekoliko desetljeća prouzročili eroziju za koju bi prirodnim procesima trebalo nekoliko hiljada godina.

Dylan Rood, geolog sa Imperial College-a i su-autor studije, dodaje: "Naša studija pokazala je koliki su utjecaj kolonizacija i poljoprivredne aktivnosti imale na krajobraz Sjeverne Amerike".

Kako bi potvrdili svoje nalaze znanstvenici su izračunali količinu berilija-10 u sedimentima rijeka. Naime, što je sporija erozija to se više berilija-10 nakuplja u rijekama.

Prikupljeni uzorci otkrili su količine "izgubljenog" tla u posljednjih desetak hiljada godina te tako naučnicima omogućili uvid u razine erozije prije i poslije kolonizacije.