Nova svjetska urota
0

'Climategate' - borba protiv istraživača klime

Sarajevo-x.com
Onako kako se zagrijava debata o klimatskim promjenama, protesti u svijetu, i različite prognoze o tome čime će rezultirati samit u Kopenhagenu, u isto vrijeme zahuktava se borba protiv istraživača klimatskih promjena. Ovih dana narasta afera oko hiljada e-mailova koji su ukradeni iz kompjutera britanskih naučnika, za koju se pretpostavlja da je dio urote protiv skupa u Kopenhagenu.

UN-ovi zvaničnici su čitav skandal već nazvali 'Climategate' kao pandan velikoj aferi američke politike poznatoj po nazivu 'Watergate', koja je također uključivala krađu vladinih informacija. Ovaj put radi se o sofisticiranim metodama krađe i to od strane hakera koji su locirani u Rusiji, kako su pokazali prvi rezultati provedene istrage, prenosi britanski Times.

E-mailovi koji su ukradeni sa Univerziteta East Anglia u Velikoj Britaniji, a koje su klimatolozi slali u okviru redovne komunikacije i koje sadrže važne podatke o nalazima o klimatskim promjenama na zemlji, objavljeni su na jednom web sajtu i to sa kompjutera u Rusiji.

Šta više, utvrđeno je da su sadržaji e-mailova objavljeni sa servera Tomcity koji pripada univerzitetu u sibirskom gradu Tomsku, jednoj od vodećih ruskih akademskih institucija.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) je utvrdio da se ne radi o djelu amatera već plaćenih hakera u dobro osmišljenom naporu da se uništi povjerenje u istraživanje klimatskih promjena koje je izazvao čovjek. S obzirom da je poznato da su hakeri u Rusiji dobro plaćeni za svoj rad, tim se i pozadina cijelog slučaja bolje vidi.

Da se radi o organizovanoj akciji potvrđuje i činjenica da je među masom e-mailova izvršena pažljiva selekcija, a radi se o podacima koji su skupljani 13 godina unazad.

Ova sabotaža izvedena je pred održavanje samita u Kopenhagenu, a efekti su ti da će naučnici izgubiti dosta vremena provjeravajući stvari, dok se već sada dosta diskusije vodi o cijeloj aferi umjesto pripreme materijala za pregovarače iz 192 zemlje.

Profesor Phil Jones, direktor Jedinice za istraživanje klime pri Univerzitetu East Anglia prihvatio je da odstupi sa svoje pozicije tokom nezavisne istrage čitavog skandala.

Prvi hakerski napad bio je u oktobru a e-mailovi su 'procurili' u novembru. U njima je navodno navedeno da je upravo profesor Jones pisao o tome da se manipuliralo podacima o klimi i da su naučnici pokušavali naći načina kako da prikažu drugačije poglede na situaciju u svijetu.

E-mailovi su objavljeni sa porukom koja je očito bila od hakera: ' Mi osjećamo da je nauka u klimi u trenutnoj situaciji, previše važna da bude skrivena. Stoga objavljujemo slučajni odabir prepiske, kodeksa i dokumenata. Nadamo se da će to dati uvida u nauku i ljude koji stoje iza nje'.