Nauka
0

CIPS kao informacioni stub BiH

Klix.ba
Jučer je sjedištu CIPS-a u Zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu održana konferencija za novinare s koje nam izvještaj šalju novinari magazina INFO.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu CIPS-a – u Zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu – predstavnici ovog za državu važnog projekta objavili su podatke o trenutnom stanju izdavanja osobnih dokumenata, te predstavili nove mogućnosti CIPS sistema i planove za budućnost. Do sada je na cijelom području BiH zamijenjeno tek 23,21% od planiranih 2.095.212 ličnih karti, odnosno 24,45% od planiranih 628.564 vozačkih dozvola, ali je rečeno da bi svi državljani BiH trebali imati nove dokumente do prve polovine 2005. godine. Niski procenti komentarisani su ležernošću građana, od kojih većina čeka posljednji trenutak da urade neophodnu zamjenu/dobijanje novih dokumenata.

Iako se projekat CIPS, što stoji za Citizen Identification Protection System (Sistem/sustav identifikacije građana), najviše vezuje za nove lične dokumente, CIPS je više od toga. Ova centralizirana baza podataka o svakom državljanu BiH nudi puno više mogućnosti, jer se uz jedinstveni matični broj, oko kojega je organizovana, mogu vezivati i svi drugi podaci o nekom građaninu – poput njegovih zdravstvenih, prekršajnih, kreditnih ili bilo kojih drugih podataka. Uz obezbijeđen siguran sistem pristupa, te će podatke moći koristiti državna ministarstva i drugi organi kojima oni mogu značiti brži i efikasniji rad.

Zaposleni u CIPS-u su sa ponosom predstavili SMS gateway koji su sami razvili - softver koji omogućava dobavljanje podataka iz CIPS baze slanjem SMS upita na poseban broj. Primjer korištenja ovog sistema je provjera različitih vrsta podataka od strane granične službe, koja bi preko GSM mreže dosta brzo mogla doći do potrebnih podataka. Osim SMS-a, sistemu se može pristupati i preko WAP-a, odnosno telefonskog automata. Pošto se od nedavno u bazi nalaze i svi policijski izvještaji, sistem bi mogli koristiti i policajci, za provjeru podataka na terenu. Ovo su samo neki od primjera korištenja CIPS baze, a trenutno se radi na izgradnji baze registarskih tablica, te bazi koja bi olakšala izdavanje viza.

Svi vidovi pristupa CIPS bazi podataka strogo su kontrolisani i o njima odlučuje posebna državna komisija koja dozvoljava, odnosno zabranjuje pristup.

INFO Online