Nađeno rješenje?
3

Čipovi koji oponašaju ljudske organe će ostaviti PETA-u bez posla

Klix.ba
Postoje ljudi, uključujući i članove PETA-e, koji snažno protestuju protiv korištenja životinja za klinička istraživanja. Mnogi naučnici razumiju zašto je ta praksa omražena i najradije bi promijenili metodu kada bi imali izbora.

Oni ipak misle da je humanije koristiti životinje nego ljude kada je u pitanju testiranje lijekova. Međutim kao i kod ostalih problema, naučnici su možda pronašli rješenje.

Istraživači sa Instituta Wyss za biološki inspirisano inžinjerstvo, trenutno razvijaju tehnologiju čipova koji oponašaju ljudske organe u kompjuterskim simulacijama. Ako se projekt pokaže uspješnim, naučnicima će biti omogućeno da kliničke simulacije rade uz pomoć ovih čipova kako bi utvrdili efekte pojedinih lijekova na ljudsko tijelo.

Naučnici su već uspješno testirali čip koji simulira pluća. Najnevjerovatnija stvar u vezi s ovim otkrićem je simulacija interakcije bijelih krvnih zrnaca sa bakterijama u "plućima". Sve se ćelije ponašaju kao u stvarnim plućima i baš zato bi ovi "organi" mogli zamijeniti testiranje na životinjama.

Naravno, zakon nalaže da svi lijekovi moraju proći ljudsko testiranje prije nego što budu pušteni u prodaju. Organi na čipovima naučnicima samo daju mogućnost da testiraju nove lijekove kako ne bi potencijalno ugrozili životinje u tom procesu. Ako tehnologija zaživi, morat ćemo se samo brinuti o aktivistima za robotska prava, koji će protestovati zbog korištenja silikona u medicinske svrhe.