Nauka
0

Čimpanza pobjeđuje studente u igri pamćenja

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici "trenirali" su mlade čimpanze u igri kratkoročnog pamćenja kako bi pokazali ljudima da nisu toliko superiorniji od životinja. Jedan od njih, petogodišnji majmunčić uspio je pobijediti studente, zapanjivši time čak i svoje "tutore".

"Ljudi vjeruju da su superiorniji od svih životinja i ne možemo reći da takvo što nije istina. Ali mnoge životinje uspješno nas pobjeđuju ne samo fizički većom snagom već i boljim pamćenjem", izjavio je istraživač Tetsuro Matsuzawa sa Univerziteta u Kyotu.

Čak ni istraživači nisu vjerovali da će mala čimpanza biti tako uspješna u igri, a sigurno se nisu nadali da će svoje zadatke obavljati toliko bolje od ljudi.

Zadatak koji su imali studenti i čimpanza bio je poredati po redoslijedu brojeve od 1 do 9. Najprije bi na displayu svega nekoliko sekundi bili prikazani ispremetani brojevi, a zatim bi samo jedan broj ostao "otkriven" dok bi drugi bili prekriveni. Zadatak je bio zapamtiti gdje su brojevi tačno stajali i poredati ih pravilno - poput popularne dječje igre "Memory".

Rezultati su pokazali da je čimpanza Ayumu u ovome bila bolja i brža od ljudi, izvijestio je Associated Press. Što su brojevi kraće bili prikazani, a zatim pokriveni, to je čimpanza imala bolje rezultate.

Ovo istraživanje je pokazalo da je kratkoročno pamćenje čimpanzi mnogo bolje nego kod ljudi.