Projekt Nim Chimpsky
68

VIDEO / Čimpanza koju su odgajali kao čovjeka umrla od slomljenog srca

Klix.ba
Čimpanza Nim Chimpsky, ironično nazvana po lingvisti Noamu Chomskom, koja je učestvovala u eksperimentu još od 1973. godine, preminula je od sindroma slomljenog srca 2000. godine, tvrdi jedan od njenih odgajatelja.

Čimpanza Nim odvojena je od majke 1973. godine, dan nakon rođenja na Institutu u Oklahomi. Nuačnici su željeli da Nim bude odgajan među ljudima kako bi na taj način utvrdili da li je jezička sposobnost urođena, odnosno mogu li majmuni naučiti komunicirati jezikom znakova, kao i ljudi.

Čimpanza je smještena u jednu porodicu u New Yorku. Majka Stephanie LaFarge ga je dojila kao i svu svoju djecu, a Nim je spavao s njima u krevetu i ručao za stolom. Naučio je da se oblači, pere suđe i u potpunosti oponaša ljude.

No, kada je polno sazrio, Nim je postao nemoguć. Postao je ljubomoran na Stephanieonog supruga, uništavao namještaj, grizao ljude koji su mu iskazivali ljubav i ponašao se prirodno - kao divlja životinja.

Zbog svog ponašanja, brze vožnje, pušenja marihunane i neposlušnosti prebačen je na Univerzitet u Kolumbiji.

Brigu o njemu je preuzela studentica psihologije Laura-Ann Petitto. Radeći s njom Nim je ostvario veliki progres. Naučio je 125 znakova. Međutim, njegovo ponašanje je i dalje bilo ćudljivo i nanosio je bol onima koji ga vole i paze.

Lauru je jednom ugrizao tako da su joj morali staviti 37 kopči.

Nakon što je postao previše agresivan, projekt je napušten i Nim je poslan nazad u Oklahomu, gdje se prvi put susreo sa drugim čimpanzama i nije uopće znao kako da ostvari kontakt s njima.

Nakon što su aktivisti tražili da bude oslobođen, prebačen je na jedan ranč u Texasu, a brigu o njemu je preuzeo Bob Ingersoll. Izolovan i usamljen, on slučajno ubija pudlicu, a samo puka sreća je spasila LaFarge, njegovu prvu majku, koju je mnogo volio, da je ne ubije.

Brigu o njemu je i dalje vodio Ingersoll.

"Znao sam kako postupati s njim. Išli smo u duge šetnje, igrali se, penjali uz stabla. No, Nim je bio napet, iako prilično jednostavnog karaktera", kazao je on.

Čimpanza je umrla u 26. godini, a njihov životni vijek je 60 godina.

"Moguće je da je stres odigrao veliku ulogu u preranoj smrti Nima, ali ipak vjerujem da je umro od sindroma slomljenog srca", rekao je Ingersoll.

Priča o Nimu je ispričana i u dokumentarcu koji će se od 20. decebra prikazivati na televiziji HBO. Filmom se želi pokazati da su i životinje sposobne osjećati ljubav, ljubomoru, pa čak i da znaju oprostiti.

U filmu se skreće pažnja i na tretiranje životinja koje služe za ljudske eksperimente, odnosno na (ne)bitnost iskorištavanja životinja u naučne svrhe.