Istraživanja
0

Cijena poremećaja mozga godišnje košta 798 milijardi eura

FENA
Godišnja cijena poremećaja mozga u Evropi skočila je na 798 milijardi eura, a kontinent se suočava s političkom, socijalnom i financijskom tempiranom bombom jer obolijeva sve više ljudi.

U studiji Evropskoga vijeća za mozak (EBC) kaže se da će račun za moždane poremećaje poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije rasti jer ljudi žive duže, pa te bolesti postaju "glavni ekonomski izazov evropskoga zdravstva".

Projekcija tih troškova napravljena je nakon septembarskog objavljivanja rezultata studije koja je otkrila da Evropljani često pate od neuroloških i mentalnih poremećaja: gotovo 165 miliona ljudi, ili 38 posto stanovništva svake godine boluje od moždanog poremećaja poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije.

U samo trećini slučajeva bolesnici dobivaju potrebnu terapiju ili lijekove i zato su mentalni poremećaji ogroman ekonomski i socijalni teret težak stotine milijarda eura, jer se bolesnici toliko loše osjećaju da ne mogu raditi, a i lični im odnosi propadaju.

"Mentalni poremećaji postali su najveći evropski zdravstveni izazov 21. stoljeća", kažu autori studije.

Istodobno neke velike farmaceutske kompanije odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegovog utjecaja na ponašanje.

Zato je teret financiranja neuronauke pao na vlade i humanitarne organizacije u zdravstvu.

Podatak od 798 milijardi eura, što je 1.550 eura po osobi u Evropi, više je nego dvostruko veći od procjene jedne prethodne studije EBC-a iz 2005.

"Pojačani teret bolesti kao i povećani troškovi koji uz njeg idu, tempirana su bomba pod evropskom ekonomijom i društvom", kaže se u izvještaju stručnjaka iz cijele Evrope.

Mentalne su bolesti glavni uzrok smrti, invalidnosti i ekonomsko oprerećenje u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. depresija biti druga vodeća bolest u svim dobnim skupinama.

U Evropi se ta perspektiva već ostvarila - bolesti mozga već su pojedinačni najveći uzrok bolesti u EU-u.

Četiri su najgora stanja depresija, demencije poput Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije, ovisnost o alkoholu i moždani udar.