Nauka
2

Četiri mjeseca živjeli u marsovskim uvjetima

Klix.ba
Istraživačka misija NASA-e vrijedna jedan milion dolara blizu je kraja, a šestočlana ekipa se priprema za povratak na Zemlju sa obronka havajskog vulkana.

HI-SEAS (Havajsko analagno i simulirano istraživanje svemira) je projekt koji ima za cilj utvrditi sve moguće probleme s kojima se mogu suočiti buduće svemirske misije. Istraživanja i simulacije sprovode se u uvjetima sličnim u svemiru.

Ovu prvu misiju oformila je NASA kako bi naučili više o životu i kuhanju na Marsu.

HI-SEAS ekipa je provela četiri mjeseca na visini od 2,4 kilometra iznad nivoa mora na obroncima Mauna Loa. Vulkan ima neplodan krajolik, napušten kamelonom s malo vegetacije koji je sličan marsovskom okruženju.

Posada je živjela pod marsovskim uvjetima. Nosili su svemirska odijela kada su bili vani, imali su prekide u komunikaciji i imali stroge uvjete korištenja vode.

Studija o prehrani osmišljena je za testiranje strategije pripreme hrane za dugoročno istraživanje svemira.

U marsovskim uvjetima uspjeli su napraviti Ruski boršč, marokanske tagine, juhu od plodova mora i školjki... Kombinirali su tortilje, različito povrće, sir, sosove, te konzerviranu ribu.

Zaleđeno osušeno povrće bio je veliki hit i koristili su ga uz svaki obrok.

"Zaleđeno sušeno povrće je ukusno samo ako se kombinuje u jelu. Samo je bljutavo i jedva da ima ikakav okus. Najdraži obrok bio nam je Kung Fu piletina", rekao je komandir misije Angelo Vermeulen za Astrobiology magazin.

U obroncima su koristili začine, biljke, Nutellu, kikiriki puter i margarin.

HI-SEAS ekipa eksperimentisala je sa robotičkom rukom kojom su upravljali daljinskim kako bi uzgajali prehrambene usjeve na hidroponskoj robotičkoj farmi.

Ekipa okončava misiju danas.