Moguće putovanje kroz vrijeme?
0

Čestice brže od brzine svjetlosti podijelile naučnike

Sarajevo-x.com
Vijest da je otkriveno da su subatomske čestice brže od brzine svjetlosti uzdrmala je naučne krugove. Ako se ispostavi da su proračuni naučnika najveće svjetske laboratorije za nuklearnu fiziku tačni teorija relativnosti Alberta Einsteina "pada u vodu", a upravo na toj teoriji počiva moderna fizika.

Podsjetimo, naučnici su iz LHC-a u Švicarskoj čestice nazvane neutrini slali u laboratoriju u Italiji, udaljenu 730 kilometara, a neutrini su na cilj dolazili 60 nanosekundi brže od brzine svjetlosti.

No, brojni svjetski fizičari ne prihvataju ovo otkriće, a jedan od njih je otišao malo dalje izjavivši da će "pojesti svoje gaćice" ukoliko se zaista ispostavi da neutrini putuju brže od brzine svjetlosti.

Slavni britanski naučnik Brain Cox, ipak, vjeruje da je moguće da subatomske čestice putuju brže od brzine svjetlosti i da bi to moglo biti jedno od najvećih naučnih otkrića ikada.

Međutim, Jim Al-Khalili, profesor fizike na Univerzitetu Surrey nije optimističan, naprotiv, bio je ciničan.

"Ukoliko CERN-ov eksperiment dokaže da neutini putuju brže od brzine svjetlosti, ja ću uživo u TV emisiji pojesti svoje gaćice", rekao je, prenosi Daily Mail.

Naime, ukoliko se ispostavi da neutrini putuju brže od brzine svjetlosti onda to znači da je vjerovatno moguće putovati kroz vrijeme. No, taj dokaz bi automatski oborio temelje na kojima počiva moderna fizika - kvantnu i teoriju relativnosti.

Naučnici iz CERN-a uporni su u tome da su došli do velikog otkrića, ističući kako su šest mjeseci radili eksperimente i testiranja.

Sada se čeka na potvrdu svjetske naučne zajednice, a ukoliko stigne potvrda da neutrini putuju 299,798,454 metara po sekundi, mnoga otkrića utemeljena na osnovama moderne fizike bit će dovedena u pitanje.

"Pokušali smo pronaći sva moguća objašnjenja za ovo otkriće. Željeli smo naći grešku, trivijalnu grešku, kompliciranu grešku ili kakav efekt, ali nismo", kazao je Antonio Eredito, autor izvještaja na konferenciji u Ženevi.

Brzina svjetlosti kao najveća brzina u svemiru konstanta je moderne fizike, a osnova je brojnih velikih otkrića još od doba Alberta Einsteina.