Nauka
0

CERN rješava tajnu univerzuma

FENA
Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN), blizu Ženeve, otvorit će sutra vrata za posjetioce na jedan dan prije nego što izvede eksperiment koji treba da riješi tajne univerzuma, javile su agencije.

Organizatori očekuju da će više od 30.000 ljudi željeti da vidi veliki hadronski kolajder (LHC), najmoćniji akcelerator čestica ikad izgrađen, smješten na francusko-švicaskoj granici u kružnom tunelu 100 metara ispod zemlje, dugom oko 27 kilometara.

Bit će to jedina šansa da se vidi LHC prije nego što se aktivira.

Postrojenje je građeno skoro 15 godina i koštalo je osam milijardi dolara, a CERN, čuven kao mjesto nastanka Interneta, sad će pokušati da ovdje simulira veliki prasak kojom je, prema naučnim terorijama, nastao kosmos, i nađe česticu koja treba da objasni tajne univerzuma.

"Tunel je duži nego londonska podžemna željeznica, a detektori čestica popunjavaju praznine, pri čemu je jedan detektor veličine broda Vestminsterske opatije", objasnio je predstavnik CERN-a Džejms Gilis.

"Veoma smo uzbuđeni zbog našeg ekperimenta, najvećeg u svijetu, koji će nam, nadamo se, pomoći da razumijemo stvari poput porijekla mase i mračne materije u univerzumu", rekao je stručnjak za teoretsku fiziku profesor Malkolm Ferbern iz CERN-a.

U eksperimentu će se izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će naučnici sada to moći da prate na monitoru.

"Bit će to najveća energija koju je čovjek ikad stvorio", naveo je Ferbern.

Međutim, eksperiment je izazvao kontroverze, a dvojica naučnika s Havaja uložili su zahtjev sudu u Honoluluu da zatraži zabranu eksperimenta, jer, prema njihovom mišljenju, on može izazvati crnu rupu i uništiti Zemlju, pa čak i univerzum.

CERN je izveo mnoge proračune da dokaže da je eksperiment potpuno bezbjedan.